#ArtisGenerasiBaru @ShilaAmzah @NjwaLatif @YanaSamsudin

Yang pasti, demam artis generasi baru ini bermula dengan kemunculan Justin Bieber! Dua sahaja komen yang kau akan dapat bila cakap tentang budak ini.. sama ada tergila-gilakan dia atau tak suka gila dengan dia. Memang ramai yang tidak dapat faham, apa yang hebat sangat pasal budak ni? kalau kira muzik dia, memang kebudakan, 4 chord saje dan xder pula rhythm!

This is me trying to explain why.. sorry kaalu ada yang tidak setuju.

Aku memang peminat muzik ala country yang memang tiada market lagi jika dibandingkan dengan aliran POP atau Hip Hop! memang kalau tanya budak2 sekarang, mesti tiada satu pun yang kenal mana mana muzik country! Tetapi, aku memang curious dengan perkembangan artis generasi baru ini so aku telah follow perkembangan Justin Bieber dan aku rasa aku dapat juga faham serba sedikit kenapa budak ini popular sangat!

Dalam setahun ini, deman Artis Generasi Baru ini telah menyular pula ke Malaysia. Lahirlah artist yang popular sangat tapi tiada orang yang mahir dalam industri muzik faham kenapa. Antara #ArtisGenerasiBaru yang aku akan cerita serba sedikit harini ialah Najwa Latif, Shila Amzah, dan Yana Samsudin.

Najwa Latif

Najwa Latif, atau dikenali sebagai Wawa telah ditemui dalam laman YouTube melalui kerenahnya yang suka main gitar dan nyanyi dalam kereta ayahnya. Wawa berkembang popular apabila dia membawa lagu Cinta Muka Buku yang digubah kakaknya Ika. Video rasmi Wawa menjadi video pertama di Malaysia yang mencapai 5Juta tayangan di YouTube dan beliau kini ada lebih dari 150 ribu pengikut dalam laman Twitternya @njwalatif.

Shila Amzah di AJL26 #Shilalas

Shila Amzah, atau dikenali dengan nama shylla pula ditemui dalam rancangan One In A Million. Beliau juga giat dalam Twitter @shilaamzah dan juga YouTube. Mereka yang follow Shylla tahulah apakah kemampuan fanatik #Shilalas di laman twitter beliau.

Yana Samsudin

Yana Samsudin mula bangun dari kareer panjangnya melalui cerita Bini-Biniku Gangster. Walaupun telah lama dalam industri, Yana terus mencapai kejayaan yang pesat apabila diberi peluang. Yana kini berkembang dengan cepat juga di laman twitter @YanaSamsudin dengan fan club beliau #YanaSuperFriends yang giat mempromosikan beliau.

Apa yang istimewa sangat tentang 3 artist ini? mari ikut aku dalami. Jika anda follow filem GLEE dan High School Musical, anda akan faham yang di dalam dunia ini, ramai orang yang berbakat tapi tidak dapat meluahkan bakat kerana tidak ada peluang untuk menembusi industri muzik yang mementingkan artis lagenda. Jadi, budak budak ini memilih internet untuk meluahkan kreativiti mereka. YouTube telah menjadi fenomena #ArtisGenerasiBaru. Semua orang sayang Wawa kerana mereka ada inspirasi hendak menjadi seperti Wawa dan wawa tidak sombong, dia mendengar rintihan peminatnya dan dia terus memberi semangat melalui twitter.

Shila Amzah pula memang pentingkan peminatnya. Dia tidak kisah orang industri tengok dirinya sebagai kebudakan, di atas pentas AJL juga dia lebih pentingkan peminat dari anugerah! Inilah yang membakar semangat peminat beliau. Beliau juga tidak sombong. Dia terus meluahkan kreativitinya melalui YouTube dan menyanyi selalu untuk peminatnya!

Yana pula merupakan artis baru yang mendalami dunia siber. Melalui twitter, Yana berkomunikasi dengan peminatnya setiap hari. Dia menggunakan kata kata yang membuatkan peminat dia lebih cinta kepada dia. Yana tidak sombong. Dia sanggup melayan semua peminatnya kalau boleh…

Kalau dibaca artikel ini sepenuhnya, nampak tak formula #ArtisGenerasiBaru? kalau tak, biar saya mudahkan…

#ArtisGenerasiBaru = Tidak Sombong + Selalu berinteraksi dengan peminat + Cinta peminat

Memang ramai yang masih agungkan artis lagenda Malaysia.. tapi jika bandingkan Shila Amzah dengan Sheila Majid, peminat shylla lebih fanatik dan ini yang menbuat beliau terus naik dalam industri ini.

Nasihat aku kepada industri musik & filem malaysia, ikutlah derus perubahan, kalau tak, pasti kamu ketinggalan. Majulah #IndustriHiburanMalaysia

Terima Kasih kerana membaca dan harap yang membaca akan lebih faham kenapa orang macam aku ini sokong gila @YanaSamsudin, @ShilaAmzah dan @NjwaLatif =D sekian!

Ikuti aku di Twitter @melakaboy

 

About melakaboy

Nonsensical and crazy as i already am, i'm still good at what i do... that's me! crazily efficient.

Posted on January 31, 2012, in - Live Music Review and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 11 Comments.

  1. terbaikla..i suke dgn ape yg u tulis ni i faham semuanye..kite same2 terus menyokong mereka k..?

  2. saya sokong..mmg pn..sye minat ke tige2 diatas..diorg mmg xpnh mnyombong..

  3. yup, correct

  4. thanks @melakaboy tulis artikel pasal yana, moga harimu makin ceria hikhik… ~Haruslah LOVE

  5. YAY!!! thanks yana! sentiasa ceria kerana ada kamu utk ceriakan kan? hikhik..

  6. wawa n yana sememgnye sdg meningkat naik bu shila terase cm bese2 jep,dye kn memg dri kcil jd arts sbb ayh dye pnynyi or komposer andy lala tp mse dulu2 la..shila popular pon sbb 3 suara kan..^^

  7. Nada Sallahuddin

    Terbaiklah @melakaboy..kita sokong ketiga tiga sekali..terutamenye Yana Samsudin =)

  8. makaseh sume! apapon org cakap, aku rasa 3 org ni special sgt!

  9. untung r kerja dgn artis🙂

  10. saye ni DATO AF AFIQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: